Ryba od naproti

Na XXII. klubovém večeru jsme si něco řekli o rybách a co pro nás suchozemce z dietetetického hlediska jejich konzumace znamená. Snažili jsme se zbořit některé mýty, že naše sladkovodní ryby jsou plné kostí a jejich konzumace je proto obtížná. Z pohořelického rybnikářství, které je hned za humny jsme dovezli čerstvého kapra, amura, sumce a pstruha, a snažili jsme se je připravit tak, aby se dali pohodlně jíst bez vytahování kostí z pusy. U kaprovitých ryb to lze dosáhnout pomletím nebo ručním vykostěním uvařených kousků nebo nařezáním filet až ke kůži, což vám v pohořelickém rybnikářství rádi udělají. U sumce nebo pstruha je to ještě jednodušší. A co jsme ochutnali? Slavný židovský recept “Gefilte fish” v modernější úpravě, kdy se rybí směs už neplní do kůže, ale dělají se z ní noky a podávají se salátkem z červené řepy s křenem; ceviche se salátkem z ředkviček a fenyklu; halászlé ze tří druhů ryb a nakonec  rychlouzený filet z amura, sumce a pstruha. Snědlo se všechno celkem rychle, tak věříme, že jsme inspirovali k častějšímu zařazení čerstvých sladkovodních ryb na jídelníček.

Gefilte fish

Gefilte fish

Ceviche

Ceviche

Rychlouzený amur

Rychlouzený amur