Zapomenutá postní jídla

Třináctý klubový večer byl věnovaný zapomenutým postním jídlům. Řekli jsme si hlavní zásady dodržování půstu některých církví a připomněli jsme si i jeho nezanedbatelné zdravotní aspekty.
Inspiraci pro jednotlivé recepty jsme hledali převážně v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z 19. století. V té době se půst dodržoval nejen každý pátek, ale i čtyřicetidenní půst od popeleční středy do Velikonoc a výběr postních jídel byl celkem bohatý.
Ochutnali jsme chlebovo-pivní polévku tzv. „gramatiku“, pak žabí stehýnka, šneky v profiterolkách a sladkou tečkou byl nákyp z pražených krup s vinným šodó.
Tentokrát i přes již značnou zkušenost přítomných, minimálně půlku jídel ochutnali naši klubisti poprvé v životě. Těší nás, že naprostá většina překonala zábrany a počáteční nedůvěru. Až na jednu jedinou výjimku ochutnali všichni všechno a nakonec pozitivní reakce jasně převládly.